Sveto trodnevlje - Veliki tjedan





Veliki četvrtak

Veliki četvrtak je prvi dan svetog trodnevlja. Kao Kristovi vjernici sjećamo se dana Večere Gospodnje i Isusovog posljednjeg blagovanja židovske Pashe. Na ovaj dan Isus je ustanovio dva sakramenta: Euharistiju ili Svetu misu i Sveti ili svećenički red. Ostavio je svijetu znakove svoje trajne prisutnosti u kruhu i vinu i tako predao čitavom čovječanstvu svoje Tijelo i Krv kao polog i garanciju pobjede nad zlom, patnjom i smrću. Na Veliki četvrtak Juda je izdao Isusa, uhićen je i sudski ispitivan pred svećenstvom i rimskim namjesnikom Pilatom. Perući učenicima noge, što je na Starom Istoku bio znak najveće poniznosti, jer su to samo sluge činile gospodaru, Isus nas je pozvao da u svoj svakodnevni život utjelovljujemo vrlinu poniznosti. Noć poslije posljednje večere za Isusa je bila noć neizvjenosti - odveden je u nepoznato. Kao sjećanje na te trenutke Crkva noć s Velikog četvrtka na Veliki petak provodi bdijući u molitvi pred Presvetim (Getsemanska ura).

Veliki petak

Na Veliki petak se sjećamo Isusove muke i smrti na križu. Na ovaj dan potpunog ljudskog pada i sramote u kojem je ova naša zemlja primila na sebe zločin ubojstvo samog Boga, prisjećamo se Isusova pribijanja, razapinjanja i smrti na križu. Veliki petak je jedini dan kad se ne slavi Sveta misa, nego se vjernici okupljaju na molitvene obrede. Moleći, klanjajući se i ljubeći križ razmišljajmo kako smo ubojstvom Sina Božjega ubili sami sebe, svoga Stvoritelja i vladara neba i zemlje. Isus je na Veliki petak najjadniji, najosamljeniji i najžalosniji čovjek ljudske povijesti. Čovjek-Bog jedini bez ljage grijeha raspet i umro na križu. Veliki petak nam je pokazao koliki je mrak ljudskog stvorenja u njegovoj duši i kolika može biti opakost ljudskih djela. U tom mraku Velikoga petka, moleći i klanjajući se njegovu svetom križu ne smijemo zaboraviti da Isus pun blagosti i milosrđa i nama govori: "Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine." (Lk 23,34).

Velika subota

Velika subota dan je Isusova počinka u grobu. No, već u večernjim satima slavi se Isusovo uskrsnuće  Vazmenim bdijenjem.  Liturgija uskrsne noći je puna simbola i znakova kojima nam se pred oči želi staviti značaj Kristovog uskrsnuća i našeg osobnog otkupljenja. Najvažniji znakovi koji nam se u liturgiji uskrsne noći nude su: svjetlo, Božja riječ, voda i lomljenje kruha. Isusovim uskrsnućem sve je novo preobraženo i zato je Uskrs eksplozija radosti, svjetla, mira, ljubavi i slobode. Pozvani smo doživjeti Uskrs srca, a to znači živjeti u svjetlu Božjem, ne zadovoljiti se samo zemaljskim i ne iscrpljivati se brigama za sutra. U ovom vremenu u kojem vlada „kultura smrti“ (ubojstvo, kriminal, abortus, droga, alkohol, kleveta…) slaveći uskrsnuće Kristovo pozvani smo opredijeliti se za Život - a punina života jest sam Krist Uskrsli.

 

 

Popular Posts