Sveti Stjepan, Prvomučenik, 26. prosinca


Stjepan Prvomučenik bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve, to znači po svojoj službi skrbnik za siromašne u zajednici. Podaci o njegovu radu i mučeništvu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska. Židovske su ga starješine, razjareni njegovim riječima i ugledom u narodu najprije uhitili i dovukli pred svoje Veliko vijeće. Lažno su ga optuživali da je govorio bogohulne riječi protiv Mojsija i protiv Boga. Stjepan se brani. To je vijećnike još više razljutilo: izveli su ga izvan grada i pogubili kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj. 

Mjesto u kalendaru mu je "drugi dan Božića".

Roditelji s djecom kod jaslica
Drugi dan Božiča ide se u pohode i čestitanje rodbini, prijateljima i susjednima. - Još je jedan običaj preporučen na drugi dan Božića ili u božićno vrijeme: budući da su sve crkve u mjestu otvorene, roditelji vode svoju malu djecu u crkvu te im kod jaslica pokazuju i tumače događaj Isusova rođenja. To je za djecu izvaredan doživljaj.

Popular Posts