Veliki petak


Danas je Veliki petak! 

U središtu našeg razmišljanja na Veliki petak je križ. Nije to bilo kakav križ, nego križ kao simbol i sredstvo Božje ljubavi prema čovjeku: „Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni“ (Iv 3, 16)

Križ na kojemu je raspet Isus, za kojega mi kršćani vjerujemo da je Krist i Božji Sin 'istobitan s Ocem', objavljuje nam na najradikalniji način da nas Bog ljubi! 

Bog ljubi svijet! 

Bog nas ljubi! 

Bog ljubi svijet i nas tako i toliko da „je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni! 

Ovo je temeljni evanđeoski navještaj! I jedina riječ koju kršćanstvo može ponuditi svijetu, a da bi doista ta riječ imala smisla, je riječ križ. Sredstvo koje je jednima ludost, drugima sablazan (usp. 1 Kor 1, 23), postalo je sredstvo kojim nam je Bog objavio da njegova ljubav prema nama nema granica. I da bismo spoznali tko je doista Bog trebamo se zaustaviti pred križem i pogledati križ. Bog je onaj koji nas ljubi tako i toliko da se iz ljubavi prema nama dao razapeti. Bog je raspeta ljubav!

Neka nam je blagoslovljen današnji otajstveni susret s Božjom raspetom ljubavlju!

Neka nam je blagoslovljen Veliki petak!


Popular Posts